Πως μπορώ να καταλάβω και μα διαχειριστώ τον εαυτό μου σωστά;

CommunityCategory: Ψυχική υγείαΠως μπορώ να καταλάβω και μα διαχειριστώ τον εαυτό μου σωστά;
Anonymous asked 3 years ago

Γεια σας, είμαι 16 χρόνων και δεν μπορώ να καταλάβω πως νιώθω και γιατί. Ξέρω πως δεν θεωρείται τόσο περίεργο να νιώθει κάποιος έτσι σε αυτή την ηλικία αλλά πολλές φορές νιώθω λόγω αυτού, ότι δεν μπορώ να αντιμετωπίσω ούτε τον εαυτό μου ούτε τους άλλους. Όταν είμαι γύρω σε πολύ κόσμο, κυρίως τον οποίο δεν γνωρίζω, αγχώνομαι παρα πολύ, και νιώθω μόνη σαν χαμένη. Πάντα όταν πρέπει να βρεθώ σε μία θέση που θα με βλέπουν ή ακουνε πολλά άτομα αγχώνομαι για το πώς αυτοί θα με κρίνουν και αρχίζω να τρέμω και να ιδρώνω. Όταν γνωρίζω κάποιο καινούριο άτομο δεν ξέρω τι να πω και λέω βλακείες. Στην τάξη το να κάνω κάποια παρουσίαση μου είναι τρομερά δύσκολο καθώς αγχώνομαι παρα πολύ άνω ταυτόχρονα εξαιτίας αυτού δεν μπορώ να καταλάβω το ποσό δυνατά ακούγονται και καταλήγω στο να μην με ακούει κανείς και να νιώθω ακόμα χειρότερα. 
Αν και μαρεσει να βγαίνω έξω κάποιες μέρες, υπάρχουν φορές που νιώθω ότι “πνιγόμαι” και πως θέλω να κάθομαι απλά σπίτι όλη μέρα κλεισμένη στον εαυτό μου και πολλές φορές όταν γίνεται αυτό έχω απαίσιες σκέψεις και βάζω τα κλάματα. 
Μερικές φορές σκέφτομαι πως -αν και ξέρω πως η ζωή μου δεν είναι τόσο τραγικη- ότι θα ήθελα να αυτοκτονήσω και να τελειώσω με όλο αυτό το πράγμα που λέγεται ζωή.
Οι γονείς μου είναι διαζευγμένοι και μένω με την μητέρα μου. Συνήθως όμως λαμβάνω αδιαφορία σε γενικά θέματα όπως για το πώς τα πήγα στο σχολείο, ή ακόμα και το αν είμαι καλά. Με την μητέρα μου όταν μιλάμε πάντα οι απόψεις μας συγκρούονται και προσπαθεί να μου επιβάλει την δική της αποψη ακόμη κι αν εγώ πιστεύω πως είναι παράλογη. Δεν μπορεί να με καταλάβει. 
Για κάποια θέματα από αυτα -αρκετα- γνωρίζουν οι φιλοι μου. Δηλαδή η κολλητή μου και το αγόρι μου. Με βοηθάνε αλλά όχι ιδιαίτερα γιατί κι αυτοί σαν έφηβοι δεν ξέρουν τι να κάνουν. Όταν είμαι μόνη μου και νιώθω χάλια αν αυτοί είναι απασχολημένοι και δεν μπορούν να με βοηθήσουν νιώθω πως δεν έχω κανέναν και κανείς δεν νοιάζεται. 
Υπάρχουν φορές όμως που δεν μπορώ να καταλάβω τι νιώθω. Νιώθω χαρά; Νιώθω αγάπη για κάποιο άτομο; Η απλά βολεύομαι να κάνω παρέα μαζί του; Είμαι καλά; Μήπως υποκρινομαι; Δεν ξέρω. Δεν μπορώ να καταλάβω ουσιαστικά. Σχεδόν κάθε μέρα θέλω να κλάψω χωρίς συγκεκριμενο λόγο μόνο και μόνο θεωροντας πως δεν το αντέχω άλλο αυτό. Αλλά ξέρω ότι δεν υπάρχει κάτι τρομερό για να μην αντέχω. Δεν ξέρω γιατί νιώθω τόσο χάλια καθώς υπάρχουν πάρα πολύ πιο σοβαρά προβλήματα. 
Θέλω να πάω σε ψυχολόγο αλλά δεν έχουμε ούτε την οικονομική ευχέρεια στην οικογένεια μου για να πάω αλλά ούτε και θέλω να το αναφέρω και να το κάνω θέμα στους γονείς μου γιατί θα ανησυχήσουν και θα νιώθουν άσχημα για μένα και αυτό είναι από τα τελευταία πράγματα που θέλω.
Σας παρακαλώ μπορείτε να με βοηθήσετε;
 

1 Answers
Μαρία Φάρου Staff answered 3 years ago

KAΛΗΣΠΕΡΑ. ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΑ ΑΝΑΛΥΣΟΥΜΕ ΟΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΔΥΝΑΤΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Η ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ. ΤΟ EMAIL ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟmaria@farou.gr . ΣΕ ΑΥΤΟ ΟΤΑΝ ΜΟΥ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΘΕΣΩ ΚΑΙ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΜΕ. ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΛΕΣΩ ΕΓΩ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΟΥ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ MAIL. Η ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕΣΩ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΤΕΘΟΥΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ.ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΕΑΝ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ email ΣΑΣ (ΕΦΟΣΟΝ ΠΡΩΤΑ ΜΟΥ ΤΟ ΠΑΡΑΘΕΣΕΤΕ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ). ΜΕΣΩ ΜΗΝΥΜΑΤΩΝ ΣΤΟ EMAIL ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΚΤΕΝΕΣΤΕΡΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΠΡΟΚΥΨΟΥΝ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ.
EYXAΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ. 
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ,
ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΟΥ
ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ