Πνεύμα και Ψυχωτικές Διαταραχές

Οι Ψυχωτικές Διαταραχές ασκούν μεγάλη επίδραση στο Πνεύμα. Πνεύμα και Ψυχωτικές Διαταραχές, είναι έννοιες συνδεδεμένες με ένα αρνητικό φάσμα. Οι ψυχωτικές διαταραχές, χαρακτηρίζονται από δυσλειτουργικά και αποδιοργανωτικά συναισθήματα, τα οποία επιδεικνύουν πως το άτομο που τα βιώνει δεν έχει πλήρη επαφή με την πραγματικότητα.

Οι άνθρωποι με ψυχώσεις συνήθως, βλέπουν ή ακούν πράγματα που δεν ανήκουν στην πραγματικότητα. Δηλαδή συνήθως έχουν ψευδαισθήσεις ή παραισθήσεις. Η έλλειψη κινήτρων τα συνοδεύει, καθώς επίσης και η κοινωνική απόσυρση.

Αυτές οι εμπειρίες είναι ικανές να τρομοκρατήσουν το άτομο, και να του προκαλέσουν άλλα προβλήματα. Τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι που πάσχουν από ψυχώσεις, τραυματίζουν τον ίδιο τους τον εαυτό. Είναι πολύ σημαντικό, να απευθυνθείς σε κάποιον γιατρό αμέσως, εάν εσύ ή κάποιο φιλικό ή συγγενικό σου πρόσωπο, βιώνει τα συμπτώματα της ψύχωσης.

Η ψύχωση βλαπτει τους τρεις στον αριθμό των εκατώ ανθρώπων. Διαγνώσκεται συχνά σε νέους, αλλά η ψύχωση βέβαια μπορεί να επέλθει στον καθένα, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Ποιά είναι τα πρωταρχικά στάδια της Ψύχωσης;

  • Η δυσκολία εστίασης- συγκέντρωσης
  • Η καταθλιπτική διάθεση
  • Αλλαγές στον ύπνο, ή σε υπερβολικό βαθμό ή πολύ λίγο.
  • Άγχος
  • Καχυποψία
  • Απόσυρση από κοινωνικούς κύκλους και οικογένεια
  • επερχόμενες ασυνήθιστες σκέψεις και πιστεύω.
  • Σε επόμενο στάδιο της Ψύχωσης:
  • Παραισθήσεις
  • Ψευδαισθήσεις
  • Αποδιοργανωμένος Λόγος- Αλλαγή θεμάτων εν συνεχεία
  • Κατάθλιψη
  • Άγχος
  • Σκέψεις και δράσεις με αυτοκτονικό περιεχόμενο
  • Δυσκολία να λειτουργήσει.

Όμως τι είναι οι ψευδαισθήσεις και οι παραισθήσεις;

Οι παραισθήσεις:

Η παραίσθηση είναι μια λάθος πεποίθηση ή εντύπωση, η οποία έρχεται σε αντίθεση με την πραγματικότητα και τι πιστεύεται κοινώς ως αλήθεια. Υπάρχουν παραισθήσεις της παράνοιας, σωματικές παραισθήσεις και μεγαλειώδεις.

Οι άνθρωποι που βιώνουν μια παραίσθηση παράνοιας, ίσως νομίζουν πως σκέφτονται πως ακολουθώνται από κάποιον, ενώ στην ουσία κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Ή ακόμη ότι υπάρχουν μυστικά γράμματα, τα οποία στέλνονται μόνο σε αυτούς, μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Κάποιος με μεγαλειώδη παραίσθηση, θα έχει μια υπερβολικά μεγάλη αίσθηση της σημαντικότητας του. Οι σωματικές παραισθήσεις, είναι η πίστη ότι το άτομο πάσχει από κάποια ανίατη αρρώστια, ενώ στην ουσία είναι απολύτως υγειής.

Ψευδαισθήσεις.

Η ψευδαίσθηση, είναι η μια αισθητική αντίληψη η οποία συνδέεται με την απουσία εξωτερικών αντικειμένων. Αυτό σημαίνει, το να βλέπεις, να ακούς, να νιώθεις ή να μυρίζεις κάτι το οποίο δεν υπάρχει. Η διαφορά με την παραίσθηση είναι ότι εδώ το αντικείμενο δεν υπάρχει, ενώ στην παραίσθηση, υπάρχει και το άτομο το αλλοιώνει. Ένας άνθρωπος όπου έχει ψευδαισθήσεις, μπορεί να βλέπει πράγματα, τα οποία δεν υπάρχουν, ή να ακούει ανθρώπους την στιγμή όπου αυτός ή αυτή είναι μόνος-η.

Οι ψευδαισθήσεις και οι παραισθήσεις φαίνονται να είναι απολύτως αληθινά στο άτομο που τα βιώνει.

Ποιούς τύπους ψυχώσεων έχουμε;

Μερικά είδη ψυχώσεων, έχουν επέλθει από ειδικές συνθήκες και καταστάσεις.

Η αντιδραστική Ψύχωση: Το έντονο προσωπικό άγχος, όπως για παράδειγμα ο θάνατος ενός οικογενειακού προσώπου, μπορεί να επιφέρει συμπτώματα της ψύχωσης. Κάποιος βιώνοντας σύντομη αντιδραστική ψύχωση, μπορεί να αναρώσει σε λίγε ημέρες.

Ψύχωση που ευθύνεται σε αλκοόλ και ναρκωτικά.

Η χρήση αλκοόλ και να ναρκωτικών, μπορεί μερικές φορές, να προκαλλέσει συμπτώματα ψύχωσης. Αυτά τα συμπτώματα, ίσως εξαφανιστούν όταν η επίδραση των ναρκωτικών ή του αλκοόλ, εκλείψει. Οι άνθρωποι που είναι εθισμένοι στο αλκοολ και στα σίγουρα ναρκωτικά μπορούν να βιώσουν ψυχωτικά συμπτώματα, εάν ξαφνικά σταματήσουν να πίνουν ή να παίρνουν ναρκωτικά, στα οποία ήταν εθισμένοι.

Η οργανική ψύχωση.

Μια εγκεφαλική βλάβη ή μια αρρώστια, μπορεί να επηρεάσει το μυαλό, όπως για παράδειγμα η νόσος Πάρκινσον, η οποία μπορεί να προκαλλέσει συμπτώματα της ψύχωσης.

Ψυχωτικές διαταραχές:

Οι ψυχωτικές διαταραχές, μπορεί να προκαλλούνται μέσω του στρες, των ναρκωτικών, του αλκοόλ, την βλάβης ή της αρρώστιας, ή μπορεί και να εμφανιστούν από μόνες τους.

Η Διπολική Διαταραχή: Όταν η διάθεση του ατόμου, αλλάζει σε πολύ θετική και μεταπίπτει συνεχώς σε αρνητική. Το άτομο λοιπόν, ίσως νιώθει πολύ καλά και έχει την εντύπωση ότι έχει μεγάλες δυνάμεις. Όταν πάλι η διάθεση του, είναι καταθλιπτική, το άτομο ίσως εμφανίσει ψυχωτικά συμπτώματα, που μπορεί να το κάνουν να αισθανθεί θυμωμένο, λυπημένο ή και τρομοκρατημένο. Αυτά τα συμπτώματα, περιλαμβάνουν την πεποίθηση του ότι κάποιος προσπαθεί να βλάψει τον άλλον.

Παραισθητική διαταραχή:

Το άτομο, το οποίο υποφέρει από παραισθητική διαταραχή, πιστεύει πολύ στο ότι τα πράγματα δεν είναι αληθινά.

Η ψυχωτική κατάθλιψη:

Είναι ένας μεγάλος βαθμός συμπτωμάτων με ψυχωτικά συμπτώματα.

Η σχιζοφρένεια:

Η σχιζοφρένεια είναι ψύχωση, η οποία διαρκεί περισσότερο από έξι μήνες. Η σχιζοφρένεια είναι μια μακροπρόθεσμη ασθένεια.

Αιτίες της Ψύχωσης:

Η κάθε περίπτωση, ξεχωριστά, της ψύχωσης, είναι διαφορετική και οι εξωτερικοί παράγοντες δεν φαίνονται πάντα καθαρά. Ωστόσο υπάρχουν, σίγουρες αρρώστιες, οι οποίες προκαλλούν ψύχωση. Υπάρχουν επίσης άλλου είδους ωθήσεις, όπως η χρήση ναρκωτικών ουσιών, η έλλειψη του ύπνου και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες. Επιπλέον, σίγουρες καταστάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε ιδιαίτερους τύπους ψυχώσεων.

Όμως τι άλλες βλάβες μπορεί να προκαλλέσει η ψύχωση;

Μπορεί να προκαλλέσει:

  • εγκεφαλικές βλάβες όπως η νόσος Πάρκινσον και άλλες χρωμοσωματικές διαταραχές.
  • Όγκους ή κύστες
  • Άνοια (Συμπεριλαμβανομένου της νόσος Αλτσχάιμερ)
  • Σύφιλη, κονδυλώματα και άλλες αντιδράσεις που επιτίθονται στον εγκέφαλο.
  • Μερικών ειδών επιληψίες
  • Εγκεφαλικό επεισόδιο.

Περιβαλλοντικά Αίτια:

Η ψύχωση μπορεί να ενεργοποιηθεί από την χρήση αλκοόλ και άλλων ναρκωτικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων πολλών διεγερτικών ουσιών, όπως είναι η μεθαμφεταμίνη και η κοκαίνη. Το lsd, συχνά προκαλλεί στους χρήστες αισθήσεις που συνδέονται με την παρατήρηση αντικειμένων που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα, αλλά βέβαια αυτές οι παραισθήσεις, είναι παροδικές. Άνθρωποι οι οποίοι δεν κοιμούνται αρκετά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μπορεί να βιώσουν αυτά τα συμπτώματα. Άλλα συστατικά ναρκωτικών όπως τα στεροειδή, μπορούν να προκαλέσσουν συμπτώματα της ψύχωσης.

Ποιοί είναι οι παράγοντες κινδύνου, που μπορούν να αναπτύξουν τις ψυχώσεις;

Δεν είναι συχνά πιθανό, να γίνει ταυτοποίηση των ατόμων, όπου τείνουν ως προς ανάπτυξη, ψυχωτικών διαταραχών. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν πως οι γενετικοί παράγοντες παίζουν σηματικό ρόλο.

Έαν για παράδειγμα, ένα από τα δύο δίδυμα, αναπτύξει ψύχωση, υπάρχει 50 τα εκατώ πιθανότητα το άλλο δίδυμο άτομο, να αναπτύξει στον ίδιο βαθμό. Τα άτομα, που έχουν στενούς οικογενειακούς δεσμούς και τα οποία έχουν ψυχωτική διαταραχή, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν ψυχωτική διαταραχή.

Πως όμως γίνεται διάγνωση της ψύχωσης;

Η διάγνωση της ψύχωσης γίνεται μέσω μιας ψυχιατρικής εκτίμησης. Αυτό σημαίνει ότι ένας γιατρός, θα παρακολουθήσει την ανθρώπινη συμπεριφορά και θα ρωτήσει ερωτήσεις, σχετικά με το τί το άτομο βιώνει. Ιατρικά τέστ μπορεί να χρησιμοποιθούν για να προσδιορίσουν το εάν είναι ασθένεια, η οποία δικαιολογεί τα συμπτώματα.

Η θεραπεία της ψύχωσης.

Η θεραπεία, συμπεριλαμβάνει συνήθως ένα συνδυασμό φαρμάκων και θεραπείας. Οι περισσότεροι άνθρωποι, θεραπεύονται από την ψύχωση με θεραπευτική αγωγή.

Ποιούς άλλους κινδύνους κρύβει;

Μερικές φορές οι άνθρωποι που υποφέρουν από ψυχώσεις, τραυματίζονται, ή μπορεί να φτάσουν στο σημείο να τραυματίσουν άλλους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι σημαντικό να τους χαλαρώσετε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ένας γιατρός θα τους χορηγείσαι ένα φάρμακο, για να ηρεμίσουν.

Φαρμακευτικές ουσίες.

Τα συμπτώματα της ψύχωσης, μπορούν να ελέγχονται μέσω φαρμακευτικής αγωγής, η οποία ονομάζεται: αντιψυχωτικά. Αυτά τα φάρμακα, μειώνουν τις ψευδαισθήσεις και παραισθήσεις, και βοηθούν τους ανθρώπους να σκεφτούν καθαρά. Ο τύπος του φαρμάκου, θα εξαρτηθεί στην πορεία από τα συμπτώματα που το άτομο βιώνει. Σε πολλές περιπτώσεις οι άνθρωποι, χρειάζονται να πάρουν αντιψυχωτικά για μικρό χρονικό διάστημα για να ελέγχουν τα συμπτώματα τους. Οι άνθρωποι με σχιζοφρένεια, ίσως να χρειάζεται να παίρνουν τα φάρμακα εφ’ όρου ζωής.

Γνωστική και συμπεριφοριστική θεραπεία.

Αυτή η θεραπεία, συνεπάγεται την συχνή επίσκεψη σε ψυχοθεραπευτή, με στόχο την αλλαγή αντίληψης και συμπεριφοράς του ατόμου. Αυτή η προσέγγιση, σε πολλές περιπτώσεις, έχει δείξει πως είναι αποτελεσματική ως προς την βοήθεια ασθενών κάνοντας την αλλαγή μόνιμη.