Το Μετατραυματικό στρες και η θεραπεία

Το Μετατραυματικό στρες και η θεραπεία του, είναι ένα πολύ ιδιαίτερο θέμα. Ο καθένας μας στην ζωή έχει αντιμετωπίσει ή αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις, όπως συγκρούσεις, εσωτερικές, επαγγελματικές, ή προσωπικές, οι οποίες προκαλλούν άγχος και θλίψη. Από κάπου λοιπόν αντλήσαμε δύναμη, για μπορέσουμε να προχωρήσουμε, χωρίς τον αντίκτυπο τους. Μπορεί όμως οι άνθρωποι, να έχουν βιώσει ή να βιώνουν ένα γεγονός, τόσο αναπάντεχο, τόσο που συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά την ζωή τους. Έτσι πολλές φορές, μπορεί να έχουν εφιάλτες, αναμνήσεις και επαναβίωση της αρνητικής κατάστασης που πέρασαν, η οποία τους προκάλεσε έντονο τρόμο και φόβο, με αποτέλεσμα να παραλύουν συναισθηματικά. Στην περίπτωση όπου, αυτή η κατάσταση επιμένει για πάνω από ένα μήνα, τότε η διάγνωση είναι σαφής. Το άτομο τότε πάσχει απο διαταραχή μετατραυματικού στρες.

Αυτή η διαταραχή αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα ψυχικής υγείας και δυσκολεύει πολύ την ζωή ενός ατόμου, διότι έχει σοβαρή εξέλιξη.

Τι όμως την προκαλεί;

Τις περισσότερες φορές προκαλείται απο ένα έντονο ψυχολογικό τραυματικό γεγονός. Γεγονός, όπως για παράδειγμα ένας θάνατος, ένα εργατικό ατύχημα, μια φυσική καταστροφή, ένας βιασμός, μια ληστεία, ένας σοβαρός τραυματισμός, ή ένα ατύχημα. Είναι γεγονότα που στην γλώσσα της ψυχολογίας καλούνται “πιέσεις”.

Σχετίζεται το μετατραυματικό στρες με την κατάθλιψη;

Απλά μερικά συμπτώματα είναι κοινά, αλλά στο μετατραυματικό στρες πρέπει να προυπάρξει κάποιο συγκεκριμένο, μεμονωμένο τραυματικό γεγονός, ενώ στην κατάθλιψη δεν ισχύει το ίδιο. Ισχύει μια αλλαγή στην ζωή, γενικευμένη , όπου συνυπάρχουν αρνητικές καταστάσεις.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της;

Τα συμπτώματα της διαταραχής, εμφανίζονται μετά απο κάποιους μήνες. Ωστόσο μπορεί να έρθουν στην επιφάνεια, ξαφνικά, κάποια χρόνια δηλαδή μετά. Η διάρκεια της διαταραχής και η ένταση των συμπτωμάτων διαφέρουν. Συνήθως έχουμε τα εξής συμπτώματα: αναβίωση του γεγονότος, η οποία έχει χρονική διάρκεια και ένταση στη μνήμη του ατόμου, εφιάλτες που επαναλαβάνονται, μεγάλη δυσφορία. Επίσης μπορεί να έχουμε αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων, συναισθηματική παράλυση και απομόνωση. Στην τελευταία αυτή περίπτωση, το άτομο, αποφεύγει να συναντάει φίλους και οικογένεια και δεν βρίσκει κάνενα ενδιαφέρον σε δραστηριότητες που επιδιδόταν σε παλαιότερα εποχή, και από τις οποίες εκλάμβανε μεγάλη ικανοποίηση. Παράλληλα το άτομο συχνά υποφέρει απο ενοχικότητα.

Σε σπάνιες πάλι περιπτώσεις, το άτομο μπορεί να έχει βίωμα ψυχοδιασπαστικών καταστάσεων, οι οποίες δεν έχουν μεγάλη διάρκεια, και σε αυτήν την περίπτωση το άτομο πιστεύει ότι ξαναβιώνει το επεισόδιο εκ νέου και έχει συμπεριφορά , παρόμοια, με τη φορά που είχε όταν πρωτοβίωσε το συμβάν.

Άλλα συμπτώματα είναι, η αυπνία, η δυσκολία συγκέντρωσης, η δυσκολία στην ολοκλήρωση του έργου τους, ακόμα και μια πιθανή αυξημένη επιθετικότητα.

Η θεραπεία του.

Το κύριο, πρακτικό μέρος της θεραπείας είναι οι ασκήσεις που γίνονται γύρω απο την απομόνωση του ατόμου. Ο ειδικός ψυχικής υγείας, δίνει μια λίστα στο άτομο, από την οποία αυτός θα κατανοήσει καλά και θα του δώσει έτσι ανάλογες ασκήσεις για το σπίτι. Έτσι το άτομο, βήμα βήμα, αρχίζει να κάνει τις δραστηριότητες που απέφευγε και να πηγαίνει στα μέρη όπου σταμάτησε να πηγαίνει. Μέσα από αυτή τη θεραπεία δίνεται στον ασθενή η ολοκληρωμένη εξήγηση της μεθοδολογίας και των σκοπών που επιτελεί. Οι συνεδρίες που χρειάζονται για αυτόν τον σκοπό, είναι οκτώ με δεκαπέντε συνεδρίες. Στο τέλος πετυχαίνεται ο σκοπός, που θέλει το ψυχικό τραύμα να ψάνει μεγάλο μέρος της ισχύς του, μέσα σε λίγες εβδομάδες. Επίσης πολύ ευεργετική θεραπεία για το μετατραυματικό στρες, είναι η θεραπεία έκθεσης, κατά την οποία το άτομο, αναβιώνει το τραυματικό γεγόνος, σε συνθήκες οι οποίες ελέγχονται, προκειμένου να το αντιμετωπίσει. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει την κατάθλιψη και το στρες, όπου βιώνουν οι πάσχοντες ως αποτέλεσμα της διαταραχής του μετατραυματικού στρες και έτσι να βοηθήσει ακόμα στην ποιότητα του ύπνου τους.

Οι κίνδυνοι που το μετατραυματικό στρες κρύβει.

Οι συνήθεις κίνδυνοι, είναι οι πάσχοντες να  έχουν αυξημένη τάση για ναρκωτικά ή αλκοόλ ή ακόμα αυξημένη τάση για κατάθλιψη. Άλλες ενοχλήσεις που το μετατραυματικό στρες συνοδεύει είναι, συχνοί πόνοι, ζαλάδες, γαστρεντερικά προβλήματα, προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος.