Οι διαπροσωπικές ερωτικές και μη σχέσεις.

Οι διαπροσωπικές ερωτικές και μη σχέσεις, καθορίζουν τον τρόπο ζωής μας .Στην ζωή μας, δεν υπάρχει τίποτα πιο δύσκολο, από το να την περνάμε μόνοι μας, έχοντας απόλυτη μοναξιά. Οι διαπροσωπικές σχέσεις, βοηθάνε πολύ την ψυχολογία μας. Έχοντας κάποιον σύντροφο, ή φίλο, από τον οποίο μπορούμε να μάθουμε, με τον οποίο μπορούμε να συζητήσουμε τα θέματα μας, τους προβληματισμούς μας, μπορεί να κάνει την ζωή μας πιο εύκολη, πιο όμορφη. Πολλές έρευνες κατά καιρούς έχουν αποδείξει πως οι διαπροσωπικές σχέσεις, είναι τόσο ζωτικής σημασίας στην υγεία μας, όπως είναι για παράδειγμα μια καλή διατροφή και μια φυσιολογική σωματική άσκηση.

Γιατί όμως οι διαπροσωπικές σχέσεις αποτελούν τόσης ύψιστης σημασίας ζωτικά απαραίτητα συστατικά για τον άνρθρωπο, όπως η διατροφή και η άσκηση;

Διότι καλύπτουν ψυχοσυναισθηματικές μας ανάγκες. Ανάγκες οι οποίες ψάχνουν να βρούν διέξοδο και μονοπάτια έκφρασης. Ωστόσο, το να εξισώνουμε την ανάγκη για διατροφή και άσκηση με την ανάγκη για σύναψη δεσμών, δεν είναι πάντοτε επιτρεπτό. Αυτό γιατί εξαρτάται από την άνεση, τις ανάγκες, και την κατάσταση που ο κάθε άνθρωπος κατέχει κοινωνικά.

Η κοινωνική ψυχολογία είναι αυτή που κυρίως μελετάει τις διαπροσωπικές σχέσεις, την έλξη, τις οικογενειακές σχέσεις και την επικοινωνία. Επίσης εστιάζει σε όλες τις πτυχές της προσωπικότητας, της κοινωνικής διαντίδρασης, της επιρροής των προσωπικών και ομαδικών σχέσεων στην ανθρώπινη συμπεριφορά.

Οι διαπροσωπικές ερωτικές σχέσεις.

Σε ότι αφορά τις ερωτικές διαπροσωπικές σχέσεις, η ομαλότητα δεν είναι πάντοτε ευφικτή. Ιδιαίτερα σε αυτές φαντάζει ακόμα πιο δύσκολη, διότι το ψυχοσυναισθηματικό φορτίο είναι πολύ μεγάλο.

Κάθε χρόνο χιλιάδες ζευγάρια σε όλον τον κόσμο επιλέγουν να παντρευτούν. Την ίδια στιγμή χιλιάδες άλλων ζευγαριών, παίρνουν την επιλογή να πάρουν διαζύγιο. Σε ότι αφορά την αγάπη και τις διαπροσωπικές ερωτικές σχέσεις, ο αγώνας για την επιλογή του καταλληλότερου συντρόφου δυσκολεύει.

Η ανάγκη να βρεθεί το κατάλληλο ταίρι, συχνά οδηγεί πολλούς ανθρώπους να διαλέξουν συντρόφους, με τους οποίους νιώθουν συμβατότητα. Πολλές φορές μάλιστα συμβιβάζονται, λόγω της χρονικής ηλικίας τους και του φόβου τους για μη εύρεση άλλου κατάλληλου συντρόφου. Αυτό το αίσθημα όμως, δεν είναι συνώνυμο της αγάπης, και μπορεί να”ξεθωριάσει” σύντομα, όταν και οι δυο ανακαλύψουν πως δεν έχουν κανένα για παράδειγμα κοινό ενδιαφέρον.

Από την άλλη πλευρά, είναι πολύ πιθανό για δυο ανθρώπους να ξεκινήσουν ως φίλοι και να έχουν μια μεγάλη σε διάρκεια σχέση, η οποία αναπτύσσεται μέσα από την αμοιβαία αγάπη. Τα περισσότερα ζευγάρια που μένουν στο γάμο τους μεγάλα χρονικά διαστήματα, βλέπουν στην πορεία, ότι στην ουσία είναι και φίλοι με τον άνθρωπο που έχουν επιλέξει για ερωτικό σύντροφο.

Φυσική έλξη και αγάπη.

Η φυσική έλξη και η αγάπη ωστόσο δεν πρεπει να συγχέονται. Η μακράς διάρκειας αγάπη, απαιτεί βαθιά αφιέρωση στον σύντροφο της σχέσης. Βέβαια πρέπει να προέρχεται και από τις πλευρές. Αυτή η αφιέρωση, δεν στέκεται μόνο στην φυσική έλξη. Οι άνθρωποι που έχουν αυτό ως μοναδικό, κύριο κριτήριο, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, διαλέγουν τον λάθος σύντροφο, για να συμπορευτούν στην ζωή.

Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να αναπτύξει μια μακράς διαρκείας σχέση πρέπει να ξεκινήσει με το να φτιάξει μια λίστα με τα χαρακτηριστικά και τα στοιχεία τα οποία θα ήθελε να έχει ο ιδανικός για αυτόν, σύντροφος. Αυτά τα χαρακτηριστικά πρέπει να περιλαμβάνουν κάποια από τα πιο σημαντικά ενδιαφέροντα του ανθρώπου όπου θα δημιουργήσει την λίστα. Για παράδειγμα, εάνκάποιος ενθουσιάζεται με τα σπορ και έχει συνάψει σχέση με κάποιον που δεν τρέφει το ίδιο ενδιαφέρον, τότε αυτή η επίδραση των ενδιαφερόντων, θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα.

Ωστόσο, από την άλλη μεριά, οι άνθρωποι, πρέπει να έχουν τα δικά τους ενδιαφέροντα και δεν χρειάζεται οι σύντροφοι, να περνάνε όλο τον χρόνο τους, μαζί.

Το κύριο συστατικό, για μια μακράς διαρκείας σχέση, βασισμένη στην αγάπη, είναι το άτομο, να γίνει αυτόνομο και σίγουρο για τον εαυτό του. Με αυτήν την συνθήκη, εν συνεχεία, να βρεί τον κατάλληλο σύντροφο.

Ομαλότητα και Δυσκολίες στις Διαπροσωπικές Σχέσεις:

Πως ο ψυχολόγος θα μπορούσε να βοηθήσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν άνθρωποι, μέσα σε μια σχέση;

Πολλές φορές προβλήματα στην σχέση, μπορούν να δημιουργηθούν, προερχόμενα, από έντονα συναισθήματα και φοβίες, από διαμάχες, από χαμηλή αυτοεκτίμηση, ή ακόμα και από άλλα ψυχολογικά ζητήματα. Αυτά τα προβλήματα, συχνά εμποδίζουν ένα άτομο, να αναπτύξει οικειότητα και να δείξει εκτενώς τα συναισθήματα του. Διαταραχές προσωπικότητας, η κατάθλιψη και το άγχος, μπορούν να σαμποτάρουν την ικανότητα ενός ατόμου, να αναπτύξει μια ολοκληρωμένη σχέση, με ένα διαφορετικό πρόσωπο, με ένα μέλος της οικογένειας του, ή ακόμα και με φίλους. Ο ρόλος του ψυχολόγου, είναι να διαχειριστεί και να επιλύσει σε ένα βαθμό, αυτές τις δυσκολίες του ατόμου, για να το επιστήσει ικανό, να αναπτύξει μια υγειή σχέση.

Τι είδους όμως ψυχολογικών θεμάτων μπορούν να επηρεάσουν τις σχέσεις;

Άτομα με ζητήματα προσωπικότητας, όπως η Οριακή ή Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας, πολύ συχνά, αντιμετωπίζουν προβλήματα στις σχέσεις. Η εναλλαγές διάθεσεων τους και απροβλέψιμότητα της συμπεριφοράς τους, δυσκολεύουν τους συντρόφους του αλλά και τους ιδίους, για να βρούν μια σταθερότητα στις σχέσεις τους. Επίσης οι δυσπροσαρμοστικές προσωπικότητες, έχουν πολλές πιθανότητες ανάπτυξης συγκρούσεων μέσα στο επίπεδο σχέσεων. Παρομοίως , όταν ο ένας σύντροφος πάσχει από κατάθλιψη, επηρεάζει αναλόγως τον άλλον σύντροφο. Διότι ένα άτομο με καταθλιπτική διαταραχή, δεν έχει ενέργεια για να συμμετάσχει ενεργά στην διαπροσωπική σχέση. Η σεξουαλική δυσλειτουργία, η απομόνωση και τα προβλήματα που σχετίζονται με την εργασία και τις οικονομικές δυσκολίες, μπορούν να σαμποτάρουν μακροπρόθεσμα την σχέση. Η διπολική ακόμα προσωπικότητα επηρεάζει την σχέση μέσα από την κατάθλιπτικές μεταπτώσεις, μαζί με το προσιθέμενο άγχος των μανιακών επεισοδίων. Κατά την διάρκεια μανιακών επεισοδίων, ένα άτομο ίσως δράσει αποσπασματικά, με μεγάλο κίνδυνο να επηρεάσει τον σύντροφο ή την οικογένεια του. Αγχωτικά προβλήματα, μπορούν επιπλέον, να παράγουν δυσκολίες στις σχέσεις, με το να φοβίζουν το άτομο, στο να αναπτύξει οικειότητα με κάποιο άλλο πρόσωπο. Οι απομονωτικές συμπεριφορές, οι εξαρτητικές συμπεριφορές καθώς επίσης και οι αποφευκτικές μπορούν να κάνουν την εγγύτητα, την οικειότητα και την επικοινωνία, δύσκολη.

Οικογενειακές Σχέσεις- Προβλήματα και Ψυχοθεραπεία.

Πολλές φορές, το διαζύγιο και γενικά οι χωρισμοί, μπορούν να προκαλέσουν έντονα προβλήματα στα μέλη της οικογένειας. Άλλες φορές, μόνο η σχέση μεταξύ του ζευγαριού, μέσα στην οικογένεια, μπορεί να προκαλέσει έντονα προβλήματα, μέσα από μια για παράδειγμα, φτωχή επικοινωνία, συνεχή διαμάχη, έλλειψη οικειότητας, σεξουαλικών προβλημάτων, ή νομικών ακόμη θεμάτων.

Αυτά τα προβλήματα, μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη μιας σειράς προβλημάτων σε ένα ή σε περισσότερα μέλη της οικογένειας. Αλλά επειδή οι οικογενειακές σχέσεις, είναι κομμάτι του προβλήματος, είναι απαραίτητο να αλλάξει η δομή των οικογενειακών σχέσεων. Η οικογενειακή ψυχοθεραπεία, μπορεί να απαντήσει θετικά, σε όλα αυτά τα προβλήματα. Ο ψυχοθεραπευτής έτσι σε αυτές τις περιπτώσεις, παρακολουθεί όλα τα μέλη της οικογένειας. Μερικές συνεδρίες συνεπώς να απαιτούν την παρακολούθηση ένος- ενός μέλους ξεχωριστά.